Karabiberin Faydaları Nelerdir?

Karabiberin Faydaları Nelerdir?

Piperaceae ailesinden olan karabiberin bitkisi tropik iklimlerde yetişen sürüngen odunsu bir asmadır. Ekildikten birkaç yıl sonra küçük beyaz çiçekleri gelişir ve bu çiçeklerden karabiber taneleri oluşur. Bu taneler tamamen olgunlaşmadan önce toplanır ve kurutulunca siyaha döner.

Bu baharat yüzyıllar öncesinde kendisi için seferlere çıkılan, savaşlar verilen ve zenginlik belirtisi sayılan bir baharattı. Bugün ise Hindistan veya Endonezya’dan gelen bu baharatları süper marketlerde kolaylıkla satın alabiliyoruz. Bütün olarak, ezilmiş veya toz halinde satışı mevcuttur. Taze tüketilmek istendiğinde, neredeyse ömürlük raf ömrü olan bu baharatların çekirdekleri çoğu evde bulunan el öğütme makineleriyle kolaylıkla öğütülür ve baharat taze olarak tüketilebilir. Öğütülmüş biber tazeliğini 3 ay korur ve bazen karabiber dışındaki baharatlarla karıştırılır. Taze toz karabiber sirke veya zeytin yağının lezzetine lezzet katar. Yemek pişirirken yağların tam lezzetini ortaya çıkarmak için en son olarak karabiber kullanılır.

Karabiberin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Zayıflamaya yardım eder.
  • Cilde iyi gelir.
  • Solunumu rahatlatır.
  • Anti-bakteriyeldir.
  • Diğer besinlerin faydasını artırır.
  • Beyne iyi gelir.

Bu baharatın 28 gramı: günlük mangan ihtiyacının %79’unu, K vitamini ihtiyacının %57’sini, demir ihtiyacının %45’ini ve lif ihtiyacının %30’unu karşılar. Bir günde bu kadar karabiber yenmeyeceği doğrudur ancak hesaplamaları yapmak bu yöntemle daha kolaydır. Örnek vermek gerekirse 1 çay kaşığı karabiberde günlük manganez ihtiyacının %6’sını karşılar. Karabiber potasyum, kalsiyum gibi minarellerle metabolizmayı destekler. Araştırmalara göre içerisinde bulunan çinko gizli bir antioksidandır ve hüre gelişimine fayda sağlayarak serbest radikallerin zararına karşı vücudu korur. Demir vücutta oksijen kullanımını artırır. Bilim adamlarına göre magnezyum ise vücutta 300’den fazla enzimin kofaktör olarak kullandığı bir mineraldir. Kan damarlarının esnek kalmasına ve kemik yapımına yardım ve iltihaplanmayı önler.

Karabiber carminative bir besin olduğundan bağırsaklarda gaz oluşumunu azaltır. Ayrıca yağ hücrelerinin yakımını hızlandırıcı etkiye sahiptir. Terlemeyi artırarak vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Karabiber içerdiği, kendisine koyu ve acı tadını veren piperine gibi ve aromatik özellikleri kazandıran, sabinene, pinene, terpenene, limonene ve mercene gibi yağlar içerir. Hepsi bir araya gelince aromaterapik özellik gösteren bu bileşikler ağrıcı kasları gevşetmeye, mantar hastalıklarına, eklem iltihabına kabızlığa ve yavaş sindirime iyi gelir.

Karabiberin potansiyel sağlık faydaları hakkında yapılan bir araştırmada ilk olarak baharatın sindirim işlevini artırma özelliğinden bahsedilmiştir. Ayrıca içerisindeki piperine’in, vitiligo adı verilen pigmentsel cilt düzensizliğini tedavi etmede önemli olduğu araştırmalarla ortaya konmuştur, aynı zamanda malarya (sıtma) virüsü için zehirli bir besin olabileceği ortaya konmuştur. Piperine vücudun beta-karotenleri, selenyumu ve B vitaminlerini emme kabiliyetini artırır.

Başka bir araştırmada da karabiberin olduğu metabolizmada bir dizi bakteri tipinin gelişiminin engellendiği ortaya konmuş ve besinin sadece antioksidan, iltihap önleyici, antibakteriyel ve ateş düşürücü olmadığı aynı zamanda bağışıklık sistemi güçlendirici etkileri olduğu da anlaşılmıştır.

Karabiber Besin Değerleri / 100 gr – çiğ

Miktar % Günlük İhtiyaç
Kalori 255
Yağdan Gelen Kalori 27
Toplam Yağ 3 g %5
Doymuş Yağ 1 g %5
Trans Yağ
Kolesterol 0 mg %0
Sodyum 44 mg %2
Toplam Karbonhidrat 65 g %22
Diyet Lifi 27 g %106
Şeker 1 g
Protein 11 g
A Vitamini %6
C Vitamini %35
Kalsiyum %44
Demir %160

*Günlük ihtiyacı karşılama oranları 2000 calorilik bir diyete göre hesaplanmıştır. Günlük ihtiyacınız yaşam tarzınıza göre daha az veya fazla olabilir.

Karabiber Hakkında Yapılan Bilimsel Araştırmalar

Bir araştırmaya göre karabiber sigara bağımlılarının yoksunluk semptomlarını ortadan kaldırabilir. Karabiber yağlarının bulunduğu buharlar 48 sigara bağımlısına, bir gece sigara içmedikleri bir günde 3 saatlik seanslarla verilmiştir. 2. grup mentol buharı solumuştur, 3. grup ise su buharı solumuştur. Sonuçlara göre karabiber buharı soluyanlarda ansiyete dahil yoksunluk semptomları ciddi oranda düşmüştür. Sonuç olarak karabiber bileşenlerinin sigara bıraktırma tedavilerinde kullanılmasının faydalı olabileceği açıklanmıştır.

Karabiber ve aktif antioksidan, antikanser ve anti-enflamatuar aktiviteleri bilinmemektedir. Araştırmacılar bu özellikleri analiz etmek için bir çalışma yapmışlardır. İnsanda kanser hücresi gelişiminin karabiber bileşiklerinin olduğu ortamda engellendiği ve sonuç olarak karabiberin antioksidan, antikanser ve anti-enflamatuar aktifliğinin olduğu ortaya konmuştur. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Yesil Rehber
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.