Efes Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Efes Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Efes, eski dönemlerin en tanınmış kentlerinin başında geliyor. Roma Devleti’nin Küçük Asya olarak adlandırılan eyaletinin başkenti…İlk çağ Hristiyanlığının en önemli din merkezlerinden biri. Meryem Ana’nın son günlerinde yaşadığı, Aziz Paulus’un öğrencileriyle birlikte defalarca ziyaret ettiği ve geçmiş çağların 7 harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı’nın bulunduğu şehirdir.

Efes, Türkiye’deki onlarca tarihsel bölge arasında belki de en etkileyici ve en ünlü olanı. Geçmişi Milattan Önce 1000 yıllarına dayanıyor. Roma Devleti, Asya’da başkent olarak Efes’i seçmiş. Geçmiş dönemlerin 7 harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı Efes sınırları içine kurulmuş.

Eski Efes şehri, Hristiyanlık için de ayrı bir öneme sahip. Saint John, incilini burada yazmış. Meryem Ana’nın son günlerini Efes’te geçirdiği ve burada öldüğü kabul ediliyor.

Efes, eskiden Küçük Menderes Irmağı’nın Ege Denizi’ne döküldüğü körfezin kıyısında, Panayır Dağı eteklerindeymiş. Küçük Menderes’in getirdiği alüvyonların limanı doldurması sonucunda, sağın başka yönüne, Bülbül Dağı yamaçlarına taşınmış. Efes’in gerçek ünün borçlu olduğu düşünülen Artemiz Tapınağı’nın deniz kıyısına yapılmış olduğu tahmin ediliyor.

Antik çağların önemli bir medeniyet şehri olan Efes, günümüzde yıllık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği çok önemli bir turizm merkezi haline gelmiş durumda.

Roma döneminde Artemiz Tapına’ğından yaklaşık 1.5 kilometre uzakta bulunan Panayır Dağı’nın batısındaki limana ulaşım, dar bir su yoluyla ve büyük zorluklar sonucunda sağlanabiliyormuş. Bizans döneminde bu kanal dolmuş ve artık kullanılamaz hale gelmiş.

Çok eski dönemlerde Efes, Kaystros vadisinden geçip Asya’ya ulaşan önemli bir ticaret yolunun başlangıç noktasındaymış.

Efes, tarih sahnesine Milattan Önce yedinci yüzyılda, Kimmerlerin saldırması sonucu çıkmış. Bu güzide şehri Persler, Spartalılar, Gotlar, Roma Devleti, Bergama Krallığı, Lidya Krallığı ve en son olarak da Selçuklu Devleti ele geçirmiş. Büyük İskender, Milattan Önce 333’te kenti kuşatıp almış ve sonrasında elli yıllık bir refah dönemi yaşanmış.

Kral Augustos döneminde, Roma Devleti’nin Asya’daki eyaletleri arasında en önemlisi Efes’miş. Milattan Önce birinci yüzyıl dolaylarında önemli bir ticaret merkezi haline gelen kent, Artemis Tapınağı ile birlikte 262 yılında Gotlar tarafından yıkılmış, bu tarihten sonra da eski görkemine bir daha ulaşamamış.

Ortaçağın başında Efes, artık önemli bir liman kenti olma özelliğini kaybetmiş ve bir düşüş dönemine girmiş. 1090 yılında Selçuklular tarafından fethedilmiş ve küçük bir kasabaya dönüşmüş. 1300’lü yıllarda tekrar parlak bir dönem yaşayan kent, daha sonra tamamen terkedilmiş.

Efes Antik Kent Planı:

* Skolastik Hamam, * Domitian Tağınağı, * Tiyatro, * Meryem Ana Kilisesi, * Vedius Gymnasium, * Stadyum, * Arcadiana, * Odeon, * Mermer Cadde, * Liman Gimnasium’u ve Hamam, * Küretler Caddesi, * Serapis Tapınağı, * Aşk Evi, * Büyük Tiyatro, * Celsus Kitaplığı, * Bizans Hamamları, * Hadrianus Tapınağı, * Traian Çeşmesi, * Ticari Agora, * Yamaç Evler, * Memmius Anıtı, * Devlet Agorası, * Nymphaeum, * Hamamlar, * Doğu Gimnasiumu,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.