Ayvadana Otunun Faydaları Nelerdir?

Ayvadana Otunun Faydaları Nelerdir?

Bileşikgiller ailesinden olan Ayvadana otu Latince ismi Artemisia vulgaris’tir. Pelin ve misk otu diğer isimleridir. Ayvadana otu içerisinde A ve B vitamini, tanen ve uçucu yağlar bulunur. Ayvadana otunun kokusu keskin ve acımsıdır. Bu özelliği yemeklere tat vermesi amacıyla kullanılmaktadır. Ayvadana otu iki metreye kadar uzayabilir ve odunsu bir bitki özelliğini taşımaktadır. Sonbahar aylarında çiçekler açar ve çiçekleri beyaz, sarı, kırmızı renge sahiptir.

Ayvadana Otu Faydaları

*İştahsızlığa faydalıdır,

*İshali keser,

*Fazla kullanımı sonucunda toksit etkilere neden olabileceğinden aşırı doz kullanımına dikkat edilmelidir,

*Banyo ve sauna da esans özellikleri kullanılır,

*Adet kanamalarını düzenler,

*Bağırsak parazitlerini öldürür,

*Safra sıvısını arttırır,

*Sinir sistemini besler ve güçlendirir,

*Kansızlığa iyi gelir

 

Şifalı bitkiler arasında ayvadana otu medikal için kök ve toprak üstünde kalan gövdesi kullanılmaktadır. İçeriğinde seskiterpenler, uçucu yağlar, hidrokumarinler ve flavonidler bulunur. Yapılan araştırmalar sonucunda ayvadana otu içerisinde bulunan thujone, antimikrobiyal olduğu görülmüştür.

Halk arasında bitkisel tedavi için ayvadana otu genelde mide bulantısı, bağırsak problemleri kolik, hazımsızlık ve sindirim sistemi hastalıkları için kullanılmaktadır. Ayrıca ayvadana otu, sindirim kanallarında bulunan salgı bezlerini uyarır, obizeteye iyi gelir, karaciğer besler, epilepsi nöbetlerinde yaşanan kasılmaları açar, düzensiz regl kanamalarını dengeler, sedatif etkileri sayesinde iyi bir sakinleştiricidir, yorgun ve halsizlik durumlarında canlılık verir, cilde sürüldüğünde yanıklar sonrasında olan kızarıklığı ve acıyı dindirir.

Ayvadana otundan elde edilen losyonun hipertronik yara izleri de tedavi edici gücünün yüksek olduğu görülmüştür. Her gün 2 bardak ayvadana çayı içilmesi önerilmektedir. Bir bardak sıcak suya bir çorba kaşığı bitki konur ve 10 dakika bekletilerek ayvadana çayı hazırlanır. Ayvadana tütüne alerjisi olan kişilerde alerjik etkilere neden olabilmektedir.

Ayvadana otu harika bir sinir yatıştırıcıdır ve sinir sistemine çok faydalıdır. Özellikle psikolojik hastalıkları olanlar, depresyon, nevrotik nöbetler ve hiperaktivite de tedavi edici ve yatıştırıcı etkileri vardır. Uykusuzluk rahatsızlığı çekenler için de faydalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.