Acı Marulun Faydaları Nelerdir?

Acı Marulun Faydaları Nelerdir?

Papatya ailesinden olan acı marul, genellikle yol kenarlarında ve taşlık bölgelerde yetişir. Dikensi, tüylü, büyük yaprakları vardır. Yabani marul, yağ marulu,  eşek marulu yada has marulu olarakta bilinir. Kuru toprağı sever ve kendi başına yetişir, ekilerek yetiştirilmez.

Boyları bir metreye kadar ulaşabilir. Ülkemizde daha çok yetişen acı marul faydaları, çoktur. Saçlara canlılık verir, kepekleri giderir, idrar söktürücüdür ve hazmı kolaylaştırır.

Bitki dalından kırıldığında süt akar. Bu süt, kanı temizler ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Bitkinin sütünü içemiyorsanız eğer, kökünü kurutarak kahve gibi içebilirsiniz. Kurutulmuş köküde, aynı sorunları yok eder. Ölçüsünü kaçırmadan, kararında kullanınız. Eğer içemiyorsanız, börek yaparak çayın yanında tüketip faydalanabilirsiniz.

Sakinleştirici ve uyku getirici ve uyuşturucu bir etkisi vardır. Safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir, terletir. Tansiyon düşürücü bir etkisi vardir.Böbrek ve dalağı güçlendirir. Koyu yapraklarında folik asit vardır. Mineral, C vitamini ve klorofil açısından zengindir.

Özellikle karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenir. Acı marul faydaları arasında birde, siğil tedavisinde kullanıldığı vardır. Kurutup çay gibi kullanabilirsiniz. Ama en güzeli tazeyken salatasını tüketmektir. Çorba kavurma yada börek yaparak ta tüketebilirsiniz.

Kökü, gövdesi, yaptığı ve sütü ayrı ayrı şifa kaynağıdır. Eğer bitkiyi iyi tanımıyorsanız, tek başınıza toplamaya kalmayın, bilen birinden yardım alın. Aksi halde, yanlış bir bitki toplayarak, ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.