Frenk Üzümünün Faydaları Nelerdir?

Frenk Üzümünün Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsiminin popüler meyvelerinden olan frenk üzümleri koyu mor – siyahımsı meyvelerdir. Ülkemizde bazı büyük marketlerde, internette ve bazı sağlıklı besin satan dükkanlarda satılmaktadır. Bu etli küçük meyve oldukça ekşidir bu yüzden genellikle bal, toz şeker veya stevia gibi tatlandırıcı bir şeyler ile beraber yenir. Bu meyveden yapılan sosun kuzu eti, hindi ve balıkla beraber tüketimi ünlüdür.

Ayrıca çay olarak veya meyve sularına, reçellere, frozenlara ve meyveli keklere farklı bir lezzet eklemek için kullanımı yaygındır. Meyve Orta ve Kuzey Avrupa ile Sibirya ikliminin yerlilerindendir. İngiltere’de 500 yıldır bilinmektedir. Saydam, beyaz ve kırmızımsı farklı türevleri vardır ancak besin değeri açısından hiçbiri frenk üzümüne yakın değildir. Frenk üzümünün Çin ve Avrupa alternatif tıbbında tedavi amacıyla onlarca farklı kullanımı bulunmaktadır.

Kendi frenk üzümünü yetiştirmek için doğru iklime ihtiyaç vardır. Bitki kışın sıfır derecelik sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Güneş alan bir yerde, iyi gübreyle meyve ekilebilir. Nemli ve soğuk toprakta büyüdüklerinden bitkinin kökünün etrafı açık bırakılmamalı ve ve 5-10 cm yüksekliğinde yaprak, saman vb. ile örtülmelidir. Bitkinin meyveleri kuru ve sert iken toplanmalıdır.

Frenk Üzümünün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Enfeksiyonlarla savaşan C vitamini bu küçük meyvelerde çok boldur. 100 gr (bir kase elma kadar) frenk üzümü günlük C vitamini ihtiyacının %300’en fazlasını karşılar. C vitamini serbest radikallerin hücrelere kötü etkilerinin durdurulması için antioksidan faydalar sağlar.

Yaşlanmayı yavaşlatır

Araştırmalara göre frenk üzümü alzheimer gibi yaşlılıkla şiddetlenen hastalıkların engellenmesinde önemli rol oynar.

Kansere karşı vücudu korur ve kanser gelişiminin engellenmesine yardımcı olur

İçerisindeki antosiyanin sayesinde kansere karşı savaşır. Ohio Tıp Fakültesinde yapılan bir araştırmada göre frenk üzümü özünün karaciğer kanseri hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olduğu gözlenmiştir.

Göz sağlığına iyi gelir

Araştırmalara göre frenk üzümü içerisindeki bileşikle glakom hastalığına karşı etkilidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Patojenlere karşı korur

Frenk üzümü yüksek anti-mikrobiyal özellikler taşır. 2012 yılında Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre meyvenin %1’lik konsantrasyonu adenovirüs ve grip virüsünün gelişimini %50 azaltmış, %10’luk bir konsantrasyonun ise bu ve benzer virüslerin hücre duvarlarına yapışma kabiliyetini %95 azalttığı ortaya konmuştur. Bir diğer araştırmada meyvenin H. pylori tipi mide ülseri, karın ağrısı ve mide bulantısı yapan bakterilere karşı etkili olabileceği açıklanmıştır.

Uçuk virüsü salgınlarını engelleyebilir.

Frenk Üzümü Besin Değerleri / 100 gr – çiğ

Miktar % Günlük İhtiyaç
Kalori 63
Yağdan Gelen Kalori 3
Toplam Yağ 0 g %0
Doymuş Yağ 0 g %0
Trans Yağ
Kolesterol 0 mg %0
Sodyum 2 mg %0
Toplam Karbonhidrat 15 g %5
Diyet Lifi 0 g %0
Şeker 0 g
Protein 1 g
A Vitamini %5
C Vitamini %302
Kalsiyum %6
Demir %9

*Bu değerler 2000 kalorilik bir günlük diyet için geçerlidir. Kalori ihtiyacınız yaşam tarzınıza göre daha az veya çok olabilir.

Frenk Üzümü Çayı Yapmak İçin:

  • Adım 1: 2 yemek kaşığı doğranmış yaprak veya 1 yemek kaşığı kurutulmuş frenk üzümü.
  • Adım 2: Karışıma kaynar su ekleyip 3-4 dakika demleyin.
  • Adım 3: Yaprakları temizleyin ve isteğe bağlı olarak bal ekleyin.

Frenk Üzümü Hakkında Yapılan Bilimsel Araştırmalar

Bilim adamları frenk üzümünün respiratuar sinsisyal virüs (RVS), grip A ve B, uçuk virüsü tip 1, Streptococcus pneumoniae ve Streptococcus mutans virüsleri dahil olmak üzere; oral, nasal ve üst solunum sistemi hastalıklarına sebep olan patojenleri önleyici etkilerini keşfetmişlerdir. Araştırmalara göre %10’luk bir frenk üzümü konsantrasyonu grip tip B ve S. pneumoniae hastalarının %99.8’inde virüsleri 10 dakikada etkisizleştirmiştir. Sonuç olarak bu meyvenin özünün ağız bakımında oldukça fonksiyonel olduğu ispatlanmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.