Yoğun Stresi Azaltıp Sakinleştiren En Etkili Bitki Çayları

Yoğun Stresi Azaltıp Sakinleştiren En Etkili Bitki Çayları

Bitki çayları ile sakinleşmek mümkün. Yaşam şartları yüzünden stres hayatımızın içinde, bazı ilaçlar, terapi yöntemleri deneseniz de hala stresli yaşantınızdan kurtulamamış olabilirsiniz. Daha sakin bir hayat sürmek istiyorsanız sakinleştirici bitki çayı tariflerini denemelisiniz.

 

Önemli Uyarı: Eğer sakinleştirici ilaçlar kullanıyor ve bitki çaylarından da faydalanmak istiyorsanız öncelikle doktorunuzla konuşmanız gerekiyor. Aksi taktirde bünyenize zarar verebilirsiniz.

 

Sakinleştirici Bitki Çayları Ve Yapılışları

Sakinleştirici Papatya Çayı

  • Papatya çayı kas spazmları ve anti bakteriyel olarak da kullanılmaktadır. Ülkemizde en çok saç sarartmak için kullanılsa da cilt problemlerinden mantar hastalığına da iyi gelir.
  • Uyku problemi yaşayanlar, stresli ortamlarda çalışanlar ve sakinleşmek isteyenler papatya çayından gün de 1 fincan içebilirler.
  • Aktarlarda ve marketlerde hazır şekilde bulabileceğiniz papatya çayları kendiniz kurutarak da hazırlayabilirsiniz.

Sakinleştirici Bitki Çayı Tarifi: Cezvede suyu kaynatın ve 2 çorba kaşığı kurutulmuş papatyayı suya atarak 10 dakika demleyin. Acımsı tat gelirse bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Akşam yatmadan 1 saat önce içildiğinde rahatlayıp uyumanızı kolaylaştırır.

 

Sakinleştirici Kediotu Kökü Çayı

  • Sakinleşmek için kullanılan en bitkilerden biridir kediotu kökü.
  • Kaygı, evham, stres ve uyku sorunlarını gideren bitki çayı ülkemizde de yıllardır kullanılmakta.
  • Kediotu kökü aynı zamanda kapsül ve yağ olarak da piyasada satılmaktadır. 2 saat içinde etkisini gösteren kediotu kökünü özellikle akşamları içmeyi tercih etmelisiniz.

Sakinleştirici Bitki Çayı Tarifi: 1 demlik kaynattığınız suyun içine kurutulmuş kediotundan 2 çay kaşığı ekleyerek 10 dakika süresince demleyebilirsiniz. Dilediğinizde 1 bardak içebilirsiniz.

 

Sakinleştirici Çarkıfelek Çayı

Hafif düzensiz uykular ve normal sinir halini alan çarkıfelek bitkisi kediotu kadar etkili bir sakinleştirici değildir.

 

Sakinleştirici Bitki Çayı Tarifi: 2 bardak suyu cezveye ekleyin ve çarkıfelek bitkisinden 2 çay kaşığı kaynamış suya ekleyip altını kapatın ve 10 dakika demlenmesi için bekletin. Günde 2 bardak çarkıfelek çayından tüketebilirsiniz.

 

Sakinleştirici Melisa Çayı 

  • Gün içinde 2 bardak tüketebileceğiniz melisa çayı da iyi bir sakinleştirici ve kaygı giderici etkiye sahiptir.
  • Kurutulmuş melisa temin edemiyorsanız aktarlarda bulabileceğiniz melisa tentüründen günde 10 damla kullanarak sakinleşme sağlayabilirsiniz.

Sakinleştirici Bitki Çayı Tarifi: 1 bardak kaynamış suyun içerisine 2 çay kaşığı eklenen melisa yı 15 dakika süresince demlenmesi için bekletin ve ılıdığında tüketin.

 

Sakinleştirici Sarı Kantaron Çayı

  • Ülkemizde ve Avrupa’da sakinleştirici ve endişe giderici olarak sarı kantaron çayı tüketilir.
  • Uzmanların tavsiye ettiği sarı kantaron çayı orta dereceli yaşanan depresyonlarda tedavi edici özelliktedir.
  • Sarı kantaron Avrupa’da en çok satılan bitkiler arasındadır.

Sakinleştirici Bitki Çayı Tarifi: 1 bardak kaynamış suyun içerisine 1 çay kaşığı sarı kantarondan ilave edip 7 – 8 dakika demleyin ve ılık halde çayı tüketin.

 

Sakinleştirici Bitki Çaylarının Yan Etkileri Nelerdir?

  • Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi stres gidermek ve sakinleşmek için ilaç tedavisi görüyorsanız bitki çaylarını psikiyatrinize mutlaka danışmalısınız.
  • Sakinleşmek için içilen bitki çayları verilen oranların dışında içildiğinde kabızlık, kusma, ağır kuruluğu ve baş dönmesi gibi yan etkiler oluşturabilir.
  • Mide problemi yaşayanlarında doktora danışmadan bu çayları tüketmeleri önerilmemektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.