İshale Ne İyi Gelir?

İshale Ne İyi Gelir?

Sık sık tuvalete çıkmanıza sulu ve yumuşak dışkıya neden olan duruma ishal denir. Farklı şekillerde hafif şiddette ve akut olmak üzere seyredebilir. Vücudun bazı durumlarda çok fazla su kaybetmesine neden olur. Kötü beslenme, ilaç etkileşimi, enfeksiyonlar, irritabl bağırsak sendromu farklı nedenlerden ötürü ishal olunabilir.

Hafif şiddetteki ishali bazı bitkiler çabuk atlatmanızda size yardımcı olabilir. Ciddi ve şiddetli vakalarda hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal diğer türlü hayati tehlike bile oluşturabilir.

İshale Ne İyi Gelir? İshal İçin Şifalı Bitkiler

Papatya: İshali iyileştirmekte papatyanın en etkili bitkilerden biri olduğu söylenebilir. Bağırsak tahrişini ve iltihabını papatya hafifletmeye yardımcı olur ve bağırsak kramplarını da azaltabilir. Genellikle çay şeklinde papatya tüketilir. Bağırsak enfeksiyonlarına yol açan bakterileri papatya etkisiz hale getirir sonucuna bilimsel çalışmalarla varılmıştır.

Altın Mühür: Altın mühür bitkisi enfeksiyonlardan kaynaklanan iltihaplı ishale karşı başvurulan bir bitkidir. Berberin adlı altın mühürde bulunan bileşiğin, bulaşıcı ishale iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Ancak hamile kadın ve bebeklere aynı berberin maddesi zararlıdır. Bebeklerde bu madde karaciğere dokunabilir ve düşüğe kadar uzanan riskleri de hamilelikte olabilir. Çay, tablet, kapsül gibi farklı şekillerde altın mührünü tüketmek mümkündür. Ancak mutlaka dozaj ve kullanım süresi ile ilgili olarak sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Ahududu Yaprağı: Tanen adlı ahududu yapraklarının içerdiği maddeler, ishal nedeniyle bağırsak duvarlarında meydana gelen tahrişi azaltır. Ayrıca mide bozuklukları ve ishali ahududu yaprağı çayı iyileştirir. Yapılan çayın tanen açısından zengin olması için en az 10 dakika ahududu yapraklarını kaynatın. Stres ve kaygı kaynaklı mide ağrılarını da ahududu yaprağı çayı yatıştırabilir.

Yaban Mersini: Adet sancısını dindirmek ya da kan dolaşımını iyileştirmek için önerilen yaban mersinin kullanım alanları arasında ishal tedavisi de yer alır. Ancak mutlaka ishal için meyvenin kurutulmuş biçimleri tüketilmelidir. İshali, taze yaban mersini daha da kötüleştirebilir. İshalden ziyade bitkinin yaprakları da kan şekerini düşürmek için önerilir. Kesinlikle kan inceltici ilaçlar kullananlar ise yaban mersininden uzak durmalıdır. Aşırı kanama tehlikesiyle diğer türlü karşı karşıya kalabilirler.

Karnıyarık Otu: İshal eğer tekrar ediyorsa ve tedavide de güçlük çekiyorsanız karnıyarık otuna başvurabilirsiniz. Oldukça çözünür lif oranı yüksek olan bu bitki, bağırsaktaki fazla suyu çeken bir lif kütlesi oluşturur. Sıvı dışkının katılaşmasına bu kütle yardımcı olur. Basur için de karnıyarık otu önerilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.