Yeşil Soğanın Faydaları Nelerdir?

Yeşil Soğanın Faydaları Nelerdir?

1. Kanser Riskini Düşürür

Harika bir sülfür kaynağıdır ve bu bileşik genel sağlığa bir dizi fayda sağlar. Yeşil soğanın içerisindeki alil sülfür ve flavonoidler kanserin önlenmesinde ve kansere sebep olan enzimlerin durdurulmasında etkili olabilir. Mevsiminde yemeklerle ve yoğurtla beraber bol bol yeşil soğan tüketilmesi sağlığınıza önemli faydalar sağlayabilir.

2. Kan Şekerinin Düşmesine Yardım Eder

Yine içerisindeki sülfür kan şekerini olumlu yönde etkiler. Sülfür bileşiği varlığında vücudun insülin üretme yeteneği yükselir. Diyabet riskini düşürür.

3. Sindirime Yardımcı Olur

Bu soğanlar harika iştah açıcı sebzelerdir. Lif açısından zengindir ve sindirime iyi gelir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilmesi mide işlevleri ve bağırsak hareketleri için iyidir.

4. Göz Sağlığını Korur

Sebzede gözü sağlıklı tutan karotenoidler yer alır. Ayrıca görme kaybının önlenmesinde önemli olan A vitamini açısından zengindir. Salatalarda havuç ve salatalık ile beraber tüketilmesi hem lezzet hem de sağlık için iyidir.

5. Soğuk Algınlığı, Grip ve Nezleyi Önler

Antibakteriyel ve antiviral özellikleri sebzeyi virüs salgınları ve gribe karşı harika bir seçenek olabilir. Aşırı mukusun atılması ve kışın yaşanan soğuk algınlıklarının şiddetinin azaltılmasında etkili olur. Çok sayıda vitamin ve mineral içerir.

6. Kemik Sağlığını Destekler

Sadece 3 sap orta boy yeşil soğan tüketerek günlük K vitamini ihtiyacınızın %80’inden fazlasını karşılayabilirsiniz. K vitamini kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir. K vitamini eksikliğinde kemik erimesi vakaları görülebilir.

7. Obezite ve İlgili Hastalıkların Riskini Düşürür

Soğandaki çok sayıda bileşik ve antioksidan araştırmacılar tarafından araştırılmıştır. Netice olarak araştırmalar soğanın obezite ve sebep olduğu diyabet ve tansiyon gibi hastalıklara karşı etkili olabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca bir araştırma soğan ve benzer sebzeler açısından zengin olan Akdeniz Diyeti’nin kalp dostu olduğunu belirtmektedir.

8. İltihaplanmaları Azaltır

Soğanda bulunan sülfür bileşikleri, kuersetin ve diğer vitamin ve mineraller vücutta antienflamatuar ve antihistamin etkiler yapar. Yeşil soğan krom, C vitamini, lif, manganez, B6, potasyum ve bakır açısından zengindir.

9. Düşük Kalorilidir

Gerçekten düşük kalorili sebzelerdir. Bir dal, 12 gram yeşil soğan sadece 3-5 kaloridir. Yeşil soğanın farklı bir yemek olarak değil de sade olarak tüketilmesi kalori sorunu yaşayan kişiler için daha iyi bir seçenektir.

Yeşil soğanın yan etkileri / Zararları

Yeşil soğan, kuru soğandan daha hafiftir ve hassas kişiler için kuru soğandan daha az risk taşır. Tüketilmesi genel olarak güvenlidir.

Alerjiler

Soğan alerjisi yaygın değildir ancak bazı raporlar bulunur. Ayrıca çiğ tüketilmesi nadiren alerji, kaşınma ve şişme yapabilir. Polene alerjisi olan kişilerde ortaya çıkabilir.

Yan Etkiler

Eğer kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız günlük vitamin K alımınızı kontrol etmelisiniz. Bu yüzden yeşil soğan tüketiminizi sınırlamanız gerekebilir. Bu durumu doktorunuzla konuşmanız önerilir.

Yeşil soğanın besin değerleri

Yeşil Soğan 1 Sap / 12 Gram
Miktar % Günlük İhtiyaç
Kalori 3.0 %0
Toplam Yağ 0.0 g %0
Doymuş Yağ
Trans Yağ
Kolesterol 0.0 mg %0
Sodyum 0.5 mg %0
Toplam Karbonhidrat 0.7 g %0
Diyet Lifi 0.4 g %2
Şeker 0.3 g
Protein 0.2 g
K Vitamini 20.0 mcg %25
A Vitamini 480 IU %10
C Vitamini 5.5 mg %9
Tiamin 0.0 mg %1
Riboflavin 0.0 mg %1
Manganez 0.0 mg %1
Potasyum 31.2 mg %1
Demir 7.3 mg %1

*Bu değerler 2000 kalorilik bir günlük diyet için geçerlidir. Kalori ihtiyacınız yaşam tarzınıza göre daha az veya fazla olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.