Karpuz Faydaları Nelerdir?

Karpuz Faydaları Nelerdir?

Yaz aylarının en mükemmel meyvelerinden biri olan karpuz yararları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Serinletici ve hararet giderici bir meyve olan karpuz, yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelmektedir. %92’si sudan oluşan karpuz, serinletici özelliğinin yanı sıra çok iyi bir nemlendiricidir de.

Sağlık İçin Karpuz

Farklı vitamin ve mineralleri bol miktarda içeren karpuz her açıdan sağlığa katkı sağlamaktadır. Sindirim sisteminden astıma kadar pek çok hastalıktan korunmakta yarar sağlayan karpuz, her açıdan kıymetli bir meyvedir.

Böbrek yardımıyla arjinine dönüştürülen bir amino asit olan sitrülin üretimini sağlayarak hücrelerde yağ birikmesini engelleyen karpuz, vücuttaki fazla yağın yakılmasında da etkili olmaktadır.

Likopen içeriği sayesinde kalp ve damar sağlığında önemli etkileri olan karpuz yararlarıile kemik ve iskelet yapısını da güçlendirmektedir.

Doğal bir idrar söktürücü olan karpuz, idrar atımını hızlandırırken böbreklerin zorlanmasını da engeller. Bu özelliği ile karaciğer dostu olduğu da söylenebilir.

Kas ve sinir sistemi üzerinde etkisi olan potasyum bakımından oldukça zengin olan karpuz, mükemmel bir elektrolit görevi görmektedir.

Gözlerin retina pigmentleri üretmesine katkı sağlaması nedeniyle yaşla birlikte gelişen göz hastalıklarının önlenmesinde etkili olmaktadır.

Yüksek miktarda C vitamini içermesi nedeniyle hücre sağlığının korunmasında ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.

Saç ve cilt sağlığı açısından içerdiği önemli besinler karpuz yararlarıarasına saçların kırılmasını engellemek ve cildin nemlenmesini sağlaması da eklenmektedir.

Astım ataklarının şiddetinin azaltılmasında karpuzda bulunan C vitamini etkili olmaktadır.

Kaliteli C vitamini içeriği, kuvvetli bir antioksidan olmasını sağlamakta ve kanser gibi hastalıklara neden olan serbest radikallerle mücadele konusunda vücudun direncini arttırmaktadır.

Düşük kalorili lifler açısından zengin olması, tüm lif içerikli meyve ve sebzeler gibi sindirim sistemi için yararlı olmasını sağlamaktadır.

%91 – 92 düzeyinde sudan oluşması, karpuzun diyet listelerinin de ayrılmaz besini olmasını sağlamaktadır.

Yaz aylarında bol miktarda tüketilmesi gereken karpuz, duruma göre karpuz suyu şeklinde de tüketilerek sağlığa etkilerinden yararlanılabilmektedir. Fazla tüketilmesi halinde şişkinlik, mide bulantısı ve kusma gibi etkiler gösterebileceği unutulmamalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.