Ciğer Otunun Faydaları Nelerdir?
Ciğer otu, Mayıs ayında çiçeklenen boyu 50 santime kadar uzayabilen çok yıllık bir bitkidir. Nohangiller ailesinden olan ciğer otu Asya ve Avrupa’da ılıman iklimde yetişir. Bitkinin çiçekleri gövde uçlarında toplanarak açar. Çiçeklerinin rengi başta kırmızıdır sonrasında ise mor rengine döner. Ciğer otu dalları ve yaprakları çiçeklendiğinde toplanarak gölgede kurutularak saklanır.
Ciğer otunun yaprakları ve çiçek açmış dalları medikal amaçla kullanılan kısımlarıdır. Şifalı bitkiler arasında yer alan ciğer otu yetiştirilmesi kolay bir bitkidir ve içeriğinde, müsilaj, reçine, şeker, tanen ve sabit yağlar bulunmaktadır. Şifalı özellikleri eski tarihlerden itibaren keşfedilen bu bitki verem gibi akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Ciğer Otunun Faydaları
* Veremi tedavi eder,
* Öksürük keser,
* Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir,
* İçeriğinde bulunan allatoin yaraların hızlı iyileşmesini sağlar,
* Nefes yolları hastalıklarına iyi gelir,
* İdrar söktürücü özelliği bulunur,
* Göğsü yumuşatır
Ciğer otu çiçek açtığında yaprakları ve dalları toplanır, gölgede havadar bir yerde kuruması sağlanır. Kurutulan bitki sıcak suda haşlanarak çay elde edilir. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları için çay tüketilirken, basur ve meme çatlağı için losyon şeklinde de kullanılabilir. Boğaz ağrısı ve iltihabını gidermek için ciğer otu çayı ile gargara yapılır.
Verem, öksürük ve nefes yolları hastalıklarını tedavi etmek için yaprak ve dallarının elde edilmiş kurutulmuş bitki ince ince doğranır ve bir su bardağı sıcak suya bir tatlı kaşığı bitki konularak 10 dakika kadar bekletilir. Günde üç bardak tok karnına tüketilmesi önerilmektedir. Emziren bayanlarda görülen meme ucu çatlaklarının tedavisinde aynı oranda hazırlanan çay sabah ve akşam olmak üzere temizlenmiş bölgeye pamuk yardımıyla sürülür. Böylece çatlakların hızlı iyileşmesi sağlanır.
Şifalı bitkiler arasında yer alan bu bitki nisan ve mayıs aylarında toplanmalıdır. Aksi halde faydaları ve bileşiminin etkisi azalmaktadır. Gölgede kurutulması da önemlidir. Kurutulan bitki uzun zaman etkisini yitirmeden saklanabilmektedir. İltihaplı yaralar için kurutulmuş ciğer otu bitkisi toz halinde yaranın üzerine serpilerek kullanılabilir. Ciğer otu tozu cilt yanıkları için de faydalıdır.