Baklanın Faydaları Nelerdir?

Baklanın Faydaları Nelerdir?

Bakla, botanik bilimindeki bitki sınıflandırmasına göre baklagiller ailesinden kazık köklü bir bitkidir. Tek yıllık otsu nitelikte olmasına rağmen kazık kökleri toprakta bir metreden bile daha fazla derinliklere inebilecek kadar uzayabilir. Kökü bu kadar uzun olmasına rağmen bitkinin gövdesi köküne oranla kısa olarak nitelendirilebilir.

Baklagil olarak tüketilmekte olan kısmı tıpkı bezelye taneleri gibi bir arada ve adeta kapaklı biçimde bulunur.Yetişebildiği ortam özellikleri bakımından çok teferruatlı düzenlemelere gerek duyulmamaktadır. Ilıman iklim koşullarında rahatlıkla yetişebilmesinin yanında birçok sebze türünün aksine soğuğa karşı daha dirençli bir yapı arz eder. Bu özelliği dolayısıyla hem kışlık hem de yazlık ekimi yapılarak üretilebilen bir bitkidir.

Baklanın besin değerleri açısından çok zengin bir gıda maddesi olduğunu söylemekte de fayda vardır. Bakla özellikle protein ve karbonhidrat başta olmak üzere, demir ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengin bir sebzedir. Ayrıca A, B ve C vitaminlerinin de bakla içerisinde bolca bulunduğunu belirtmemiz gerekir. Bu nitelikleri dolayısıyla baklanın şifalı bitkiler veya şifalı sebzeler arasında sayılmasında da bir sürünceme bulunmamaktadır.

Tüketim yolları arasında tohumlarından bakla yemeği yapmak veya yapraklarından salata elde edebilmek de mümkündür. Bu şekilde tüketilmesi suretiyle baklanın faydaları insan vücuduna olumlu etkilerini yansıtabilecektir. Ayrıca bakla çiçeğinden üretilebilen çeşitli ilaçlar olduğu da bilinmektedir. Bunun yanı sıra bakla unu kullanmak suretiyle üretilebilecek gıda maddelerinin de baklanın faydalarından istifade edebilmek için kullanışlı olduğunu belirtmek gerekir. Söz konusu faydalardan en yaygın olarak bilinenleri şöyle sıralanabilir;

Romatizma rahatsızlıklarına karşı olumlu etkileri bulunur,

Cildin canlı görünmesini sağlar,

Bol lifli bir besin olduğu için sindirim ve boşaltım sisteminin sağlığına katkı yapar,

Doğal bir insülin kaynağı olması; kan şekerinin seviyesini korumasını kolaylaştırır,

İdrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur,

Tohumlarının haricen kullanımı çeşitli deri hastalıklarına iyi gelir,

Vücuttaki yağ oranının kontrol altında tutulmasını sağlar,

Böbrek taşlarını temizlemeye yardımcı olur,

Baş ağrısı şiddetinin azalmasını sağlar,

Kabızlık ve basur gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.