Ayrık Otunun Faydaları Nelerdir?
Ayrık otu bileşiminde demir, potasyum, A ve B vitaminlerinin bolca bulunduğu, boyu bir metreye kadar boylanabilen yabani otsu bir bitkidir. Ayrık otunun yaprakları dar uzun ve tüysüzdür, lifi düşük ve tadı da tatlıdır. Nişasta ve yüksek derece protein içerdiği için en kıymetli yem bitkisidir. Otlak alanlarda kendiliğinden yetişen bu bitki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar tarafından da tüketilmektedir.
Ayrık otunun kökü, ilkbahar mevsiminde filizlenmeden önce yerinden çıkarılır. Topraktan çıkarıldıktan sonra, toprak kalıntıları yıkanarak temizlenir. Havanın açık olduğu zamanda kurutulmaya bırakılır. Elli beş derece gibi sıcaklıkta kurutulması bitki için daha iyidir. Çünkü iyi kurutulduğu zaman küflenmez ve tüketilebilecek durumda olur.
Ayrık Otunun Faydaları
*Vücuda dinçlik verir,
*Kanı temizler,
*Ateşli hastalıklara karşı şifadır,
*İdrar söktürmeye yarar,
*Böbrek iltihaplarını yok eder,
*Böbreklerde ve mesanelerde meydana gelen kum taşlarını düşürmeye yarar,
*Prostatın oluşmasını engeller,
*Ergenlik döneminde meydana gelen sivilceleri yok etmeye yarar,
*Romatizma hastalığına karşı da yararlıdır,
*Gut hastalığına karşı iyidir.
Ayrık otu bitkisinin kökleri önce kurutulur daha sonra sıcak su içerisinde kaynatılır. Ayrık otu bitkisinin, en yararlı olduğu kısımlar, bu bitkinin kök kısımlarıdır. Ayrık otu kökü, bronşları rahatlatır, kanı temizler, idrar söktürür, mukozayı korur.
Metabolizma sorunları, üriner sistem iltihabı ve idrar yolları iltihabına karşı kullanılmaktadır. Sivilce ve akne gibi cilt sorunlarına karşı bitkisel tedavi amaçlı, şifalı bitkiler içerisinde yer alan ayrık otu kullanılabilir.
Ayrık otu kökü, ısırgan otu, at kuyruğu ve mayıs papatyası gibi bitkiler, ince kıyılarak birbirleriyle karıştırılır. Bir tatlı kaşığı dolusu ayrık otu bitkisini, su bardağı dolusu sıcak suda kaynatılarak haşlanır. Daha sonra, üstü kapalı bir biçimde on dakika demleme işlemi yapılır ve demlemeden sonra süzülür. Daha sonra günde üç ya da dört bardak ayrık otu çayı, aç karnına tüketilir. Ayrık otu bitkisini, ince bir şekilde kıyıp, su bardağı dolusu soğuk suya ilave edilir ve kısık ateşte on dakika demlendirme işlemi yapıldıktan sonra süzülür. Günlük olarak üç bardak tüketmek yeterli olacaktır.